Nadius americans i gènere

two_spirits_1Abans que els cristians europeus imposessin els rols de gènere, els nadius americans reconeixien fins a 5 gèneres

No va ser fins que els europeus van conquerir Amèrica del Nord que els nadius van adoptar les idees dels rols de gènere. Pels nadius americans, no hi havia cap conjunt de normes que homes i dones haguessin de complir amb la fi de ser considerats membres «normals» de la tribu.

De fet, les persones que tenien característiques masculines i femenines eren vistes com a dotades per la natura i, per tant, capaces de veure les dues cares de tot. Segons Indian Country Today, totes les comunitats natives reconeixien els següents rols de gènere: «Dona, home, dona Dos Esperits, home Dos Esperits i transgènere».

«Cada tribu té el seu propi terme específic, però hi havia la necessitat d’una paraula universal que la població general pogués entendre. Els Navajo es refereixen als Dos Esperits com a Nádleehí (un que és transformat), entre els Lakota és Winkté (indicatiu d’un home que té la compulsió de comportar-se com una dona), Niizh Manidoowag (Dos Esperits) en Ojibwe, Hemaneh (meitat home, meitat dona) en Cheyenne, per nomenar-ne uns pocs. Tot i que el propòsit de la paraula «Dos Esperits» és ser emprada com a terme universal al nostre idioma, no sempre es pot traduir amb el mateix significat als llenguatges nadius. Per exemple, en la llengua Cherokee Iroquois, no hi ha manera de traduir el terme, però els Cherokee tenen diferents paraules que indiquen diversitat de gènere per «dones que senten com homes i viceversa».

La cultura dels «Dos Esperits» dels nadius americans va ser una de les primeres coses que els europeus van tractar de destruir i ocultar. D’acord amb l’artista americà George Catlin, la tradició dels «Dos Esperits» havia de ser eradicada abans que pogués entrar dins els llibres d’història. Segons Indian Country Today, «Els monjos catòlics espanyols van destruir la major part dels còdexs asteques per eradicar la història i creences natives, incloent-hi aquelles que parlaven de la tradició dels Dos Esperits». Mitjançant aquestes mesures dels cristians, els nadius americans van ser forçats a vestir i actuar d’acord amb els nous rols de gènere recentment imposats.

Un dels Dos Esperits més cèlebres que trobem a la història escrita va ser un guerrer Lakota anomenat «Els Troba I Els Mata». Osh-Tisch va néixer home i es va casar amb una dona, però es vestia amb roba femenina i vivia el dia a dia com a dona. El 17 de juny de 1876, Els Troba I Els Mata es va guanyar la seva reputació quan va rescatar un company de la seva tribu durant la batalla de Rosebud Creek, en un veritable acte de coratge. (Foto d’Osh-Tisch i la seva dona).

En les cultures natives americanes les persones eren valorades per les seves contribucions a la tribu, en lloc de ser-ho per la seva masculinitat o feminitat. Els pares tampoc no assignaven rols de gènere a la seva mainada i, fins i tot, la roba dels infants acostumava a ser de gènere neutre. Tampoc no hi havia idees o ideals sobre com una persona havia d’estimar; era simplement un acte natural que es produïa sense judici ni vacil·lació.

Sense un estigma negatiu unit a ser una persona amb Dos Esperits, no hi havia conflictes interns de venjança o de violència contra les persones escollides pel simple fet de sentir-se identificades amb un gènere específic.

«Les persones amb Dos Esperits de l’Amèrica precolombina eren altament reverenciades i les famílies que les incloïen es consideraven afortunades. Els nadius creien que una persona que era capaç de veure el món des dels ulls de la feminitat i la masculinitat alhora era un regal dels déus».

Les influències religioses europees van portar prejudicis seriosos contra aquesta diversitat de gènere i, ben aviat, les persones que eren obertament alternatives o andrògenes van ser forçades a escollir entre dues úniques opcions: o bé haver de viure amagades i amb la por de ser descobertes o bé posar fi a les seves pròpies vides. Moltes d’elles van fer justament això últim.

Article original:
http://bipartisanreport.com/2016/06/19/before-european-christians-forced/

Més informació:
http://www.eldragondehipatia.com/articulos/dos-espiritus-la-variedad-de-/
http://gender.wikia.com/wiki/Two-Spirit